CBCG FinTech Hackathon, četrdesetosmočasovno ekipno takmičenje u kreiranju najbolje ideje u oblasti fintech-a, sa posebnim akcentom na digitalno bankarstvo i digitalna plaćanja, biće održan od 22. do 24. oktobra 2021. godine. Centralna banka Crne Gore organizacijom hakatona nastoji da promoviše i podstakne inovacije u domenu digitalnog bankarstva, te da i na ovaj način da svoj doprinos finansijskoj edukaciji u oblasti digitalnih bankarskih i platnih servisa. CBCG FinTech Hackathon takođe ima za cilj da podstakne kreativne i inovativne ideje za primjenu savremenih tehnologija u bankarskom poslovanju, sa posebnim fokusom na domen otvorenog bankarstva i platnih usluga.


Učešćem na hakatonu, svi takmičari dobijaju priliku da prisustvuju panelu “Uticaj tehnoloških i finansijskih inovacija na razvoj društva u Crnoj Gori”, rade sa mentorima iz svijeta informacionih tehnologija, bankarstva i odnosa sa javnošću, dok će tri najbolja tima takmičenje završiti osvajanjem vrijednih novčanih nagrada.

CBCG FinTech Hackathon je prilika da sa svojim timom, uz pomoć mentorske podrške, u roku od 48h osmislite ili razradite ideje koje donose nove mogućnosti u domenu bankarskih i platnih usluga, rješavaju neki konkretan problem ili prepreku, omogućavaju uštede i veću inkluziju za krajnje korisnike.


Tokom samog hakatona, sa učesnicima će raditi vrhunski predavači i mentori iz oblasti bankarstva i fintecha, IT zajednice, Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija, a posebna pažnja će biti posvećena i pripremi za javni nastup (pitching).


Učešćem na hakatonu dobijate priliku da osvojite vrijedne nagrade za svoj rad, trud, inovativnost i kreativnost. Na raspolaganju će Vam biti eminentni stručnjaci iz obalsti FinTecha i steći ćete novo iskustvo, znanje i kontakte.

Tema CBCG FinTech Hackathona je Budućnost digitalnih bankarskih i platnih servisa u Crnoj Gori.

Pravo da se takmiči imaće pet timova, sa tri do pet članova, koji prođu selekciju u uži krug. Za učešće na takmičenju, potrebno je popuniti prijavu na linku.


Tražimo timove koji su uključeni u projekte koji se tiču fintech-a ili imaju inicijalnu ideju o tome kako bi se ova oblast mogla unaprijediti, kao i one koji su zainteresovani za razvoj fintech-a u Crnoj Gori i žele da svoje ideje iznesu na tržište.


Pravo učešća na takmičenju imaju crnogorski državljani.

Da bi ušla u proces selekcije, Vaša ideja treba da ispunjava sljedeće kriterijume:

  • Inovativnost – nove mogućnosti (novi servisi) u domenu bankarskih i platnih usluga koje donose uštede, inkluziju, jednostavnost za krajnje korisnike;
  • Primjenjivost – oslanjaju se na dostupne, poznate tehnologije i sa konkretnim opisom primjene;
  • Praktičnost – rješavaju neki konkretan problem ili prepreku;
  • Funkcionalnost – budu u funkciji opšteg interesa i unapređenja socio-ekonomskog položaja svih građana.

Svi prijavljeni timovi će proći proces predselekcije, koji će biti sproveden od 15. do 19. oktobra 2021. nakon čega će svi prijavljeni biti obaviješteni o ishodu. Predselekciju radi žiri Centralne banke Crne Gore, sačinjen od stručnjaka iz oblasti bankarstva, digitalnih platnih servisa, komunikacija. Izabrani timovi će imati rok  do 21. 10. 2021. da dostave dvominutni video sa prezentacijom ideje, koji će biti prikazan i na otvaranju hakatona, kao dio predstavljanja timova.

Svi  timovi koju prođu predselekciju dobiće svoj četvoročlani mentorski tim, sačinjen od predstavnika CBCG,  za regulativu u oblasti bankarstva, platnog prometa i digitalnih platnih usluga, Udruženja banaka Crne Gore za oblast bankarstva i odnosa sa javnošću i  ICT Cortexa za oblast IT-a i odnosa sa javnošću.

Takmičarski dio CBCG Hakatona je 48 sati. Takmičari sami, u okviru svog tima, raspoređuju vrijeme i obaveze na izradi projekta. Takmičari su u obavezi da obezbijede opremu potrebnu za izradu/razradu projekta/ideje.

Hakaton će biti održan u hotelu Hilton u Podgorici. Za timove će biti obezbijeđen prostor za rad za vrijeme trajanja hakatona, prostor za odmor, obroci i osvježenje. U slučaju pogoršanja epidemiološke situacije, hakaton će biti održan u online formatu.

Sedmočlani žiri će činiti  predstavnici CBCG, predstavnici Ministarstva javne  uprave, digitalnog društva i medija, predstavnika Udruženja banaka, predstavnici ICT Cortexa, kao i predstavnik FinTech Huba Hrvatske narodne banke.

Tri tima, koja, po odluci stručnog žirija, prezentuju najbolje ideje, osvojiće vrijedne nagrade.
I nagrada – 3.000 eura
II nagrada – 2.000 eura
III nagrada – 1.000 eura

Prijava za Hakaton


Are you creative, innovative? Do you have an idea how to improve digital banking and payment services in Montenegro? SIGN UP by 15 October 2021!

Additional comments:

Clear